Skocz do zawartości

Cosm1c Gam3r

Klubowicz
  • Zawartość

    220
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Zawartość dodana przez Cosm1c Gam3r

  1. Witam.

    W temacie o chłodzeniu spory czas temu napisałeś - "Mam problem z klimą. Wczoraj nagle przestała działać, nie włącza sie sprężarka a czynnik jest a układ jest szczelny. Nie kręci się wentylator na pierwszym biegu(wersja auta z 1 wentylatorem). Dzisiaj czyściłem przekaźniki i były mocno zaśniedziałe ale nadal nie chłodzi. Macie jakieś pomysły?"

    Mam pytanko. Przekaźniki te na przodzie wentylatorów tak?

    Czy to te kostki (u mnie 3 szt.) na środku chłodnicy od przodu?

    Jak je czyściłeś? Rozbierałeś je całe czy tylko piny oczyściłeś? Ja papierem ściernym te piny potraktowałem ale nic to nie dało i nadal mam problem z wiatrakami.

    Pozdro :)

    1. pugHDi

      pugHDi

      Witam. Przekazniki na wentylatorze czyscilem i nie pomogło. Problemem okazał się Przekaznik w środku auta w Bsi. Był wypalony, Przekaznik wymieniłem i odrazu zaczęło chodzić. Gdzieś na forum byla instrukcja wymiany.

    2. Cosm1c Gam3r

      Cosm1c Gam3r

      Dzięki za odpowiedź. Spróbuję znaleźć ten temat.

  2. Witam.
    W temacie o oleju wypowiedziałeś się tak " 5l oleju zalanego po swobodnym spływie w 3.0 = wysokie ryzyko ubicia uszczelki pod głowicą, przynajmniej w ES9J4S. W szerokopojętym Internecie można znaleźć niejeden post potwierdzający tę teorię. "
    Mógł byś mi wyjaśnić o co chodzi bo nie rozumiem o co chodzi i jak wymieniać olej żeby nie "ubić" UPG?

×